Voetbal in Qatar - Reisverslag uit Doha, Qatar van gerard nijkamp - WaarBenJij.nu Voetbal in Qatar - Reisverslag uit Doha, Qatar van gerard nijkamp - WaarBenJij.nu

Voetbal in Qatar

Door: Gerard Nijkamp

Blijf op de hoogte en volg gerard

16 December 2007 | Qatar, Doha

Via deze weg wil ik jullie een beeld geven van de voetbal beleving in Qatar en van datgene wat ik dagelijks tegen kom als technisch manager bij Al Ahli sports club.
Al Ahli sports club wil dit seizoen de Nederlandse voetbalschool na streven en ze proberen dit in de praktijk te brengen door het aanstellen van Nederlandse coaches. Voor dit seizoen heeft het Olympisch comité van Qatar voor het eerst de mogelijkheid gegeven aan de clubs om zijn eigen trainers en/of managers aan te stellen. De club mag dit seizoen grotendeels zelf bepalen wat voor technisch beleid ze wil voeren. Vandaar mijn aanstelling maar ook die van een aantal Nederlandse collega´s waaronder Mark Wotte, die hoofd trainer is van Al Ahli. De club heeft al wat ervaringen opgedaan met de Nederlandse voetbalschool door de goede contacten die Abdula Mubarak (coördinator onderbouw Al-Ahli) heeft met twee Nederlandse trainers Ruud Dokter en Pim Verbeek. Dit maakt het op bepaalde momenten voor mij makkelijker om veranderingen door te voeren.
Qatar is een klein land aan de Perzische golf met ruim 800.000 inwoners, driekwart daarvan woont in de stad Doha. De helft van de inwoners van Qatar is autochtoon. Cultuur en religie hebben een grote invloed op de gehele levenswijze en daar moet je als trainer-coach terdege rekening mee houden. Tijdens wedstrijden en trainingen wordt er rekening gehouden met “prayer times”(vijf keer per dag wordt er gebeden). In het begin was dat wel even wennen. Het onderbreken van een training komt vaak de concentratie voor het verdere verloop niet ten goede maar alles wend en daar hebben we ook wel weer een passende oplossing voor gevonden …
Het gezinsleven, studie en sport zijn belangrijke peilers in het leven van de Qatari. Er is (nog) geen beroepsperspectief in de sport waardoor de studie bij de ouders voorrang geniet, dit heeft grote invloed op de aanwezigheid van spelers voor trainingen. We worden vaak geconfronteerd met incomplete groepen. En omdat de samenwerking tussen de voetbalbond en onderwijsinstellingen ontbreekt moeten spelers in verband met examens, geregeld voor een training of wedstrijd afzeggen, terwijl elke training/wedstrijd activiteit noodzakelijk is voor de ontwikkeling van deze jeugdspelers. Met name op het gebied van attitude en discipline is nog veel winst te boeken. Het vereist voor ons coaches veel inleving- en aanpassingsvermogen, waardoor we creatief te werk moeten gaan om opleidingsdoelstellingen te kunnen halen.
Ondanks het aantal van slechts 3500 voetballers is voetbal in Qatar de meest populaire sport. Er is een eerste divisie met 10 clubs en een tweede divisie met 6 clubs. Al-Ahli Sports Club komt sinds dit seizoen uit in de tweede divisie. De Qatari spelers zijn semi-prof maar ieder club mag beschikken over 4 buitenlanders en daarnaast nog twee spelers uit het Golf-gebied. De meeste accommodaties zijn prima en alles speelt zich af in en rond de hoofdstad Doha. De trainingsfaciliteiten voor de jeugd laat nog wel eens te wensen over. De eerste weken moesten we vaak met 3 groepen op één wedstrijd veld trainen en dat vijf dagen per week. Dit komt de ontwikkeling van de spelers natuurlijk niet ten goede. Met name het team tactisch trainen (in drie linies), positioneel goed staan en daarin de taken en functies uit voeren, wordt lastig te trainen. Daarom wordt er nu bij Al-Ahli op verschillende tijden getraind. Op deze wijze is er meer ruimte op het veld, zodat er functioneler getraind kan worden.
De niet-Qatari (vaak spelers uit Jemen, Iran en Bagrhein) maken het verschil in trainingen en wedstrijden. Er mogen maar 3 niet-Qatari op het wedstrijdformulier staan, de overige spelers moet dus bestaan uit Qatari-jeugd. De meeste spelers zijn zeer bereid en staan open om te leren. We boeken met onze trainingsmethode veel vooruitgang en dit geeft veel voldoening. Om het niveau van de jeugdopleiding van de clubs naar een hoger plan te tillen, zijn er al veel buitenlandse jeugdtrainers aangesteld uit Europa en Zuid Amerika. Echter door de aanstelling van technisch managers bij de clubs, die voor de technisch organisatie binnen de club dienen te zorgen, wordt er nu ook gestructureerd gewerkt aan “één opleidingsvisie”. Bij Al-Ahli Sports Club wordt er inmiddels gewerkt aan de hand van het ”Youth Development programme” Om zodoende met al die verschillende trainers nationaliteiten toch één lijn te kunnen volgen,namelijk de Nederlandse voetbalschoollijn.
Er is hier voor mij nog veel werk te verrichten, maar met de support van de mensen om mij heen gaat dit zeker lukken…

Groeten Gerard

• 20 December 2007 - 19:17

BarIle&Rein:

Hallo Gerard en Linda, JanWatze en Ieke,

Een poosje onderweg nu. Via de site hebben wij een aantal berichten gelezen over jullie wel en wee in Qatar.
    Als je dat zo van een afstand leest valt het op dat jullie zo actief zijn, positief ingesteld zijn en het naar jullie zin hebben. Het lijkt alsof de veranderingen vrijwel vlekkeloos zijn gegaan. Toch zijn en blijven er momenten dat jullie zullen lonken naar het ' oude vertrouwde' kikkerlandje.
    Of dit nu in deze tijd ook interessant is weet ik niet, maar wij willen jullie in ieder geval aparte, goede feestdagen en een bijzonder nieuwjaar wensen.

Jongelui:
    Have fun and enjoy your life in Qatar (volgens mij doen jullie dit ook in volle teugen)

Gerard:
    Zo zie je maar weer. Als ik je laatste bericht lees over het voetbal in Qatar, moet je creatief zijn met de jongens en is het in ieder geval anders georganiseerd dan in Nederland. Zo gek was het dan toch ook weer niet.....de combinatie school/sport in Zwolle. Maar daar natuurlijk ook andere mogelijkheden en een duidelijke keus van het land om voor de nederlandse voetbalschool te kiezen. Dat biedt uitgebreide perspectieven. Veel plezier met je job!

Linda:
    Lekker dansen weer opgepikt en aan het lesgeven? Mooi man. Hoe gaat het met opvanghuis dessert home? Met Ileen gaat het hartstikke goed; zij zit, rolt van de ene naar de andere kant, heeft haar eerste tand en is tot op heden een lekker kind. Dat zullen alle ouders zeggen, hoop ik!

Met ons gaat het verder ook prima, al helemaal gewend aan een gezinsleven (er zijn wat dat betreft eigenlijk zeer weinig veranderingen) en het is bijna vakantie. Wat willen wij nog meer.

Vanuit Zwolle de hartelijke groeten.....hopelijk ook alles goed met de familie in Nederland en tot ziens,

BarIle&Rein

NB. Heb jullie mail geprobeerd, kreeg reactie van een totaal andere gerard. Hij wenste ons ook fijne kerst enzo...

• 25 December 2007 - 13:16

Lia Zwols:

Vanuit Hengelo hele fijne kerstdagen gewenst! Een witte kerst zal bij jullie wel ver te zoeken zijn. Troost je, in Nederland ook!

Groetjes Edwin, Lia, Nico en Jeroen.

• 03 Januari 2008 - 10:27

Ramon Elsinga:

hallo janwatze
    gelukkig nieuwjaar!
    hoe gaat het in qatar
    hebben ze ook kerstbomen daar?

Groetjes van Ramon

• 09 Januari 2008 - 18:37

Boaz Kragt:

Hallo Janwatze,Ieke, Linda en Gerard

gelukkig nieuwjaar! hoe is het op voetbal Janwatze, sta je daar ook spits? Hoe hebben jullie oud en nieuw gevierd? Wij hadden veel vuurwerk, maar door de mist zag je er niet veel van. Is het leuk op school? Kunnen jullie al goed engels praten?
    Ik moet vrijdag voor de eerste keer een boekbespreking doen, het is een boek van Dolfje Weerwolfje. Ik vind het best een beetje spannend.

Groeten van Boaz en van Sem, Noa, Hans en Gerda

• 11 Januari 2008 - 13:34

Voor Ieke:

Lieve Ieke
    Hoe gaat het met jou?
    Heb je een leuke vakantie gehad?
    Is het ook warm bij jullie?
    Wij zijn op school druk geweest met schilderen in het halletje waar je binnen komt. Daar staat nu een grote beer op en Tweety aan de rechterkant en Jerry de muis aan de linkerkant.
    De prikborden waar je wat op kunt plakken zijn nu rood, blauw en geel.
    Erg leuk. Ik had de deuren versiert met handen dat had ik erop geverfd, maar dat is er weer af, want dat was waterverf.
    We hebben nu een nieuw jongetje in de klas en hij komt uit Rusland en hij kan 3 woorden Engels spreken. Hij heet, ehhhh o dat weet ik niet meer, dat zal ik nog wel een keer vertellen.
    Zo nou weet ik niets meer te vertellen.
    Groetjes Lyn

• 15 Januari 2008 - 16:17

Henk Jan En Jolanda:

Hallo Gerard,

Via deze weg van harte gefeliciteerd met je verjaardag! We wensen je een fijne dag, samen met Linda en de kinderen.

Groetjes, Henk Jan, Jolanda, Kirsten, Manon en Daan

• 05 Februari 2008 - 19:51

Huize Aitink Berkum:

Hoi Gerard, Linda, Jan watze en Ieke,
    Hoe is die daar? We zijn nu aan het bijkomen van de carnaval. Zoals je misschien alwel weet..we hebben weer een prijs mogen ontvangen! We hebben ons heerlijk een aantal dagen kunnen uitleven als Evita! Linda, we hebben ons prima vermaakt maar toch misten we een persoon in ons midden!!! Volgend jaar ben jij ook weer van de partij hopelijk! Met ons gaat het verder z'n gangetje. Sem druk met voetballen bij Berkum en zwemles, Dian bezig met streetdance en hockeyen. Paul en ik hobbelen er een beetje achteraan en passen ons aan het drukke programma van de kids aan! Nee hoor..hartstikke leuk dat sporten en de koffie in de kantines. Paul is nog steeds actief bij het Deltion College en ik werk nog steeds bij het CWI samen met UWV en gemeente. De sport is een beetje op de achtergrond geschoven. Hier willen wij weer wat aan doen. Paul wil gaan spinnen en ik ga weer hardlopen (voor de Salverda loop trainen????) en ga naar de hockey op woensdagavond. Er is verder weinig bijzonders te melden over ons.
    Ik vind het leuk om te lezen waar jullie mee bezig zijn. Heel veel succes met al jullie uitdagingen in Doha!
    Liefs Paul, Carole, Dian en Sem.

• 24 Februari 2009 - 12:03

Nuno:

hoi Gerard jij je hebt bijna al me vragen beantwoord dankje wel voor de informatie, en hoe bevalt de zon daar eigelijk hoe doen jullie dat met de trainigen in de middag schijnt de zon wel tussen de 30 en 40 graden en in de avond 27 graden hoe combineer je dat eigelijk met de traingen en wedstrijden.
    ik ben nu al 2 jaar bezig om een club te vinden maar er komt geen vooruitgang omdat alles so in het arabisch is ik hoop misschien dat jij me wel kan helpen.mocht je dit lezen kan je me een emailtje sturen naar nunomocro@hotmail.com

alvast bij voorbaat bedankt.

• 07 December 2009 - 21:39

Stefan:

Hallo Gerard,

ik ben geinteresserd in voetbal in Qatar. Weet u misschien contactpersonen in Qatar van bepaalde clubs?

Met vriendelijke groet

Stefan

• 14 Januari 2010 - 23:10

Mo:

beste Gerard en linda,
    Via deze weg wil ik Gerard filiciteren van uit Denhaag
    Gerard ik heb een vraag aan u .Ik ben nu 2 jaar bezig als scheidsrechter bij voetbalbond in Qatar brief schrijfen of mail te stuuren naar het bond kunt u mij helepen met adres van het bond mailadres dan kan ik de bond schrijven of mailen dank u. mocht u dit lezen kunt u mij een mail stuuren naar mozarrad63@hotmail.com

• 22 Oktober 2010 - 12:33

Mohsen:

Dag Beste Gerard
    Ik wil graag aan uw vragen, over mijn zoon Hamid. wij komen uit Iran, mijn zoon geboren 22-8-1990 en hij is bijna 12 jaar in Nederland en hij heeft talente dag ajax, en Vitesse 1 jaar en goahed Egles4 jaar en Agovv2 jaar en uitnodeging van F.C Groningen en uinodiging van jounge Iraanse elftaal,en nu Spleed hiij bij SV Helios(1) Deventer Eerste.
    Maar hij wil paar manden stage lopen bij een Club van Qatar, wilt u a.u.b Hamid helpen,onze telefoon en adres:
    0031 570 546872

Hamid Haji Jafar Zarbaf

• 22 Oktober 2010 - 12:40

Mohsen:

Beste Gerard
    Ik wil graag met uw Contact op te nemmen , is het mogelijk omte uw Email adres ontvangen.
    Mijn email adres is :
    m.50@live.nl
    mohsen_zarbaf@hotmail.com
    Ik wacht op uw antwoord.
    Met vriendelijke greoten
    Mohsen
    Deventer

• 27 Oktober 2010 - 22:41

Mazouz:

zou mij een link kunnen geven hoe ik in contact kom met iemand die mij mschien kan helpen om een voetbal club daar te vinden . u kunt me mailen naar dit email adres , mazoezi@hotmail.com. alvast bedankt