Tijd om te genieten - Reisverslag uit Doha, Qatar van gerard nijkamp - WaarBenJij.nu Tijd om te genieten - Reisverslag uit Doha, Qatar van gerard nijkamp - WaarBenJij.nu

Tijd om te genieten

Door: Linda Nijkamp

Blijf op de hoogte en volg gerard

21 November 2007 | Qatar, Doha

We hebben de stad Doha voor een groot gedeelte ontdekt en weten nu welke rotondes we moeten nemen en welke wegen we moeten vermijden om niet in de file te komen staan. U-turn is een veel gebruikte uitspraak hier. Dit betekent terug draaien aan het einde van de weg bij een stoplicht of bij een van de vele rotondes. Het is elke dag een uitdaging om op tijd te zijn, bij school ( start school 7.30 uur).
De boodschappen doen Gerard en Ieke op de vrijdagochtend (dit is de zondag hier) dan is er haast geen verkeer op de weg .De supermarkten(Carrefour)zijn mega groot je kan er van alles kopen b.v; brood, kaas en vis, speelgoed,kampeerartikelen,huishoudelijke artikelen, kleding, audio apparatuur, drogisterij artikelen, boeken . Het aller leukste is toch om boodschappen te halen bij een van de locale supermarkten . Deze zijn erg klein en zijn helemaal vol gepakt en er zit geen logica in b.v. koffiemelk naast de shampoo en water naast de afwasmiddelen .De artikelen die je koopt worden eerst afgestoft met een grote pluim en de prijzen worden op en papiertje geschreven, maar de berekeningen die door de verkoper worden gedaan kloppen vaak niet.
Het leven hoeft hier niet duur te zijn als je locale producten koopt! Je kan ook gewoon westerse producten kopen maar deze zijn iets duurder dan als je het koopt in Nederland . De drank is hier wel erg duur, om dit aan te kunnen schaffen heb je een permissie pasje nodig .Wel heel bijzonder en totaal anders dan hoe wij een biertje kunnen kopen in de supermarkt. Doha is een super grote stad maar er is maar een winkel waar je drank kan kopen. Op vertoon van het pasje mag je voor een bepaald bedrag drank inslaan. De hoeveelheid wordt bepaald door de hoogte van je salaris… In de moslim cultuur is het verboden om alcohol te drinken, je staat dan wel raar te kijken dat je in de drankstore veel drivers /locals ziet die toch drank kunnen inslaan ,waarschijnlijk is dit voor de Sjeik.
Auto rijden is super goedkoop een volle tank kost ons elke keer mar € 8,- en de aanschafprijs voor een auto scheelt ook aanzienlijk, als je dit gaat vergelijken met Nederland. Jammer dat we geen koffers met benzine mee terug kunnen nemen. Maar een auto aanschaffen en deze meenemen naar Nederland hoort wel tot de mogelijkheden.
Maar goed genoeg huishoudelijke informatie.
Al die ervaringen zuig je op als een spons en daar wordt je geestelijk moe van (?) en dan moet je zo af en toe toch even relaxen, dit gaat een stuk eenvoudiger nu we verhuisd zijn naar een mega grote villa met wel 5 bankstellen en 8 bedden . In het weekend gaan we zwemmen of rijden naar Sea line dit is een ressort net even buiten Doha. Door de week eten we thuis, het is fijn koken in een grote keuken en we hoeven geen gasfles meer los te draaien, maar koken op een groot elektrisch fornuis . In het weekend gaan we uit eten en proberen steeds weer iets anders, Arabisch, indisch, libanees, pakistaans. Crêpes eten in de oude sqoue is ook lekker en om de sfeer ook erg leuk…
We hebben een membership genomen bij hotel “Marriot” om te kunnen relaxen. Dit hotel bevindt zich op 2 min. afstand van de compound( Laffan). De kinderen kunnen daar zwemmen in verschillende zwembaden . Ook is er de mogelijkheid om in de zee te zwemmen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een fitness ruimte en sauna (niet nodig) en stoombaden. Het is wel een vreemd idee dat we in November gewoon buiten zonnebaden en zonder winterjas en met de korte broek lopen. Op dit moment is het overdag ongeveer 30 graden.
Je ziet dat de Qatari andere kleding gaan dragen vooral de kleuren van de kleding veranderd. Deze week bracht ik de kids naar school en toen was het 6.30 a.m, 21 graden en had ik voor het eerst kippenvel……in de loop van de dag stijgt het kwik weer naar 32 graden. Herfst??
De lokalen zeggen wel dat het weer binnenkort gaat veranderen naar lagere temperaturen en misschien wel een beetje regen, maar zeker weten ze dat niet…We zullen zien!
Janwatze en Ieke maken nu ook vriendjes en vriendinnetjes op school en er wordt al veelvuldig over en weer gespeeld. Er is nu ook een gezin uit Buitenpost (Friesland) gearriveerd , de kinderen leren nu naast Engels, Arabisch ook nog Fries…
Al met al gaat het ons goed….we ontdekken, genieten, leren en zijn al veel ervaringen rijker.

Groetjes Linda

• 21 November 2007 - 13:10

Nelly:

Hoi Luitjes
    Geweldig dat jullie het naar jullie zin hebben,we blijven jullie volgen,en nu moet ik naar de appeltaart de oven roept/
    jammer dat jullie morgen niet kunnen proeven, Heel veel groeten en een dikke kus van mij.

• 25 November 2007 - 21:25

Mintje:

Hoi Linda & family,

Eindelijk dan de goede site via een vriendin van je gevonden en een uitgebreide mail via je hotmail gestuurd. Net alle berichten gelezen. leuk zo'n uitgebreid verslag van het leven daar en jullie belevenissen. Fantastisch om jullie in het zand en tussen de kamelen te zien. Wat een ander leven. Geniet er lekker van. Ik kan me voorstellen dat Jan Watze het zandcrossen te gek vindt. En Ieke, rijdt een kameel net zo goed als een pony?? Rens en Meike zijn goed geland bij Rienke. Rens wil soms niet eens naar huis (huilen, slaan). Meike groeit als kool en blijft de rust zelve.

Lieve groeten, Mintje&Peter, Rens&Meike