Stukje voor de schoolkrant, Zwolle - Reisverslag uit Doha, Qatar van gerard nijkamp - WaarBenJij.nu Stukje voor de schoolkrant, Zwolle - Reisverslag uit Doha, Qatar van gerard nijkamp - WaarBenJij.nu

Stukje voor de schoolkrant, Zwolle

Door: Gerard Nijkamp

Blijf op de hoogte en volg gerard

14 Maart 2008 | Qatar, Doha

Hallo, allemaal
Hoe gaat het met jullie?
Is er veel veranderd op school? Bv. nieuwe juf of meesters,de speelplaats,nieuwe kinderen in onze oude klas,...
Wat doen en leren jullie allemaal?
Is het al bekend waar de schoolreis naar toe gaat?
Nog schoolfeestjes of activiteiten gehad?
Met ons gaat het goed... We wonen nu niet meer op een flat maar in een te groot huis (villa) met wel 3 woonkamers. We denken dat de hele klas wel kan blijven slapen. We wonen op een compound, dit zijn heel veel dezelfde huizen bij elkaar met daarom heen een muur en als je naar binnen wilt moet je onder een slagboom door. De meeste mensen uit Europa,Amerika,Engeland,Rusland wonen op een compound. Niet alle mensen in Qatar wonen in een groot huis of Compound. Toen we nog op de flat woonden speelden wij met Abdulah en hij woonde met zijn hele familie (8 kinderen plus opa en oma)in een open ruimte met daarom heen een paar kamers met een dak erop.
Wij zitten op een internationale school met wel 35 nationaliteiten,Belgie,China,Amerika,Qatar,Engeland,India,Australie...Alle kinderen spreken Engels en wij kunnen nu ook al goed engels praten. We krijgen ook Nederlands op school en leren Arabische woordjes; MinfaDlak=alstublieft en Soekran=dankjewel en Jelle Jelle is,sneller sneller. De Arabische Taal lees je van rechts naar links en we kunnen al onze naam in het Arabisch schrijven. Onze moeder had dit omgekeerd en op de kop opgehangen in de keuken,beetje dom...
We doen leuke dingen op school we krijgen zwemles, naar de vegetable market (groente markt), naar de Carrefour(mega grote supermarkt),naar de Zoo,alle kinderen met ouders verzorgen een ontbijt uit hun eigen moederland...We gaan ook naar buitenschoolse activiteiten, Jan Watze doet 5 a site football en Ieke doet aan streat dance en volgt drama lessons. Jan Watze is nu met en project bezig dat gaat over Food and the Farmer en bij Ieke in de klas gaat het over Holiday’s
Met de hele klas worden deze projecten gepresenteerd (assembly) aan de ouders en alle leerlingen van de school. Tijdens deze assembly worden er ook awards(diploma) uitgereikt voor de kinderen die goed hun best doen. Ieke heeft er al 2 verdiend en Jan Watze 1 en doet heel erg zijn best om de volgende in de wacht te slepen. Een keer in de maand is er een Nederlandse cultuurdag ,dit is op de zaterdag en we doen dan allemaal leuke dingen die te maken hebben met Nederland bv. Winter;zijn we gaan schaatsen en mutsen en sjaals gemaakt,Verkeer;regels in Nederland en in andere landen,Boeken; Nederlandse boek. We werden op die dag voorgelezen door Co Adriaanse,in onze pyama´s.Maar we leren ook gewoon de tafels en sommetjes maar dan in het Engels. Thuis houden we ook nog het Nederlands bij...we nemen dan boekjes en schriftjes mee naar het zwembad...eerst een sommetje dan een bommetje!
De school begint om 7.30 uur tot 13.30 uur en hebben dan 2 keer een korte break (pauze). Twee keer in de week hebben we extra Nederlands dit gebeurd na schooltijd. Vrijdag en Zaterdag hebben we vrij en Zondag gaan we weer naar school.
De mensen zijn erg aardig hier maar zien er wel anders uit. De kinderen dragen vanaf 7 jaar lange jurken, de jongens een lange witte blouse en de meisjes een lange zwarte jurk met een hoofddoek. De moeders die wij zien in de speeltuin zien we eigenlijk helemaal niet of alleen de ogen ....net zwarte spoken. Ook zien we veel kinderen uit andere landen in mooie kleding lopen. Wij vallen wel op met onze blonde haren en ze willen dit dan ook vaak aanraken ook de rode haren van mijn moeder. De kinderen sporten weinig en als ze sporten eten ze daarna vaak weer een vette hap. Er zijn veel dikke kinderen. Ze eten als ze honger hebben, dus niet zo als wij gewend zijn 3 keer op een dag, ontbijt,tussen de middag en ´s avonds...maar gewoon de hele dag door.
Wilde beesten hebben we hier nog niet gezien maar wel in de dierentuin. Hier lopen heel veel zwerfkatten rond de vuilnisbakken en kleine slangen.
Ze bidden hier 5 keer op een dag en dan gaan alleen de mannen naar de moskee en wassen hun handen en voeten. Overal zijn gebedsruimtes of moskeeën en op het voetbalveld wordt dan een lang kleed uitgerold om gezamelijk te kunnen bidden. De gebeden hoor je over de hele stad door luidsprekers en wij gaan dan voor de grap ook wel eens knielen.
Wat een lang verhaal.

Laten jullie ook wat van je horen?

Heel veel groetjes uit Qatar, Jan Watze en Ieke Nijkamp

• 18 Maart 2008 - 18:20

Ramonelsinga@live.nl:

haai janwatze heb je een cobra gevangen?
    ik wil namelek een cobra in een aquarium.
    en ik heb mijnc-dibloma.en ik wil een
    cila-monster. maar als jij in nederland
    bent moet je ze mee hebben van
    ramon

• 26 Mei 2008 - 15:10